Wat is de beste loep?

Om deze vraag te beantwoorden moeten we eerst het woord loep goed uitleggen: Een loep is een verzamelnaam voor diverse loepen zoals: handloepen, een zakloep of een tafelloep. Vaak wordt een loep ook een vergrootglas genoemd.

 

Wat is het verschil tussen een loep en een vergrootglas?

Een loep heeft meestal een kleine lens en een sterke vergroting, deze kan wel 30x vergroten. Hoe sterker de vergroting, hoe meer details zichtbaar worden, zoals bij planten, munten of postzegels. Een loep is klein van formaat en past gemakkelijk in een broekzak of borstzak.

Een vergrootglas daarentegen heeft een grotere lens en een kleinere vergroting. Het grote voordeel van een grote lens is dat je meer overzicht hebt. Dit is erg fijn als je bijvoorbeeld een boek wilt lezen. Vergrootglazen worden aangeboden met en zonder ledverlichting. Het lezen met ledverlichting is zeker in donkere kamers erg prettig. Dit vraagt minder inspanning van de ogen, het lezen van een boek of krant is dan minder vermoeiend.

Kort samengevat, Een loep is een hand-held optisch instrument met een sterkere vergrotingskracht dan een standaard vergrootglas.

 

Beste loep

Nu we duidelijk het onderscheid hebben gemaakt tussen een loep en een vergrootglas, blijft natuurlijk de vraag, welke loep is de beste?

Het antwoord is sterk afhankelijk waar u de loep voor wil gebruiken? Gaat u de loep voor uw hobby gebruiken om insecten of munten te bekijken? Of bent u een juwelier die graag de diamanten wilt bekijken van beschadigingen? Onderstaande is onze top 5 van beste loepen.

 

#1 Zeiss inslagloep 9x 36D

Al jaren worden deze Zeiss loepen gemaakt en veelvuldig gebruikt door de kenners. De hoog kwaliteit lens is kristalhelder, vervormt niet en de kleuren worden uiterst natuurgetrouw weergegeven. Daarom voor ons de absolute nummer 1!

#2 Eschenbach inslagloep Classic 3.5x Ø60 mm

Deze loep is klein van formaat maar heeft wel een grote lens van 60mm. Duur de 3.5 vergroting is deze loep ideaal voor het bekijken van prijskaarten in de supermarkt. De lens is plat en past zo eenvoudig is de broekzak of borstzak.

#3 Eschenbach inslagloepen Mobilent - Vergroting 10x

De kunststof lens wordt stofdicht afgesloten en heeft een vergroting van 10x. Deze  robuuste loep kan tegen een stootje en wordt veel gebruikt bij het bekijken van merkjes of postzegels.

 

#4 Konus Dubbele Loep 10x-20x

Deze Konus loep heeft maar liefst 2 lenzen! De lenzen hebben 10x en 20x vergroting. Deze loep heeft een metalen behuizing maar wordt niet stofdicht afgesloten. Ideaal voor de hobbyist die er op uit wilt trekken.

#5 Inslagloep 5x 10x 15x 30 mm

Deze loep is dikker dan de andere loepen, dit komt omdat deze loep maar liefst 3 lenzen heeft met een vergroting van 5x, 10x en 15. Hierdoor kun je zelf kiezen welke vergroting het fijnste is om het object te bekijken. Deze loep heeft ook een goede prijs/kwaliteit verhouding. Alleen omdat deze wat dikker is past deze iets moeilijker in de broekzak.

 

Voor welke loep gaat u?

De loepen variëren in kwaliteit en prijs. Wilt u advies bij de aanschaf van een nieuwe loep? Wij helpen u graag! Start gerust de chat op onze webshop of mail naar info@vergrootglas.com