Gebruikstoepassingen van de loep

Een loep kun je voor veel diverse toepassingen gebruiken. De meeste mensen gebruiken een handloep bij het lezen of het bekijken van afbeeldingen. Er zijn echter ook veel soorten loepen die bedoeld zijn voor specialistische gebruikstoepassingen zoals het bekijken van diamanten of medische toepassingen. Bij deze precieze toepassingen heb je wel een loep nodig met een sterkere vergroting dan normaal. Voor elke toepassingen kan je in onze webshop wel een loep kopen. Hier vindt je een beschrijving van de verschillende gebruikstoepassingen van een loep.

toepassingen loep


Lezen

In de meeste gevallen wordt een loep gebruikt voor het lezen. Ongeveer tien procent van alle Nederlanders heeft wel eens moeite met het lezen van de kleine lettertjes. In dat geval biedt een loep de uitkomst. Vooral naarmate mensen wat ouder worden is een loep bij het lezen toch wel erg handig. Meestal wordt hiervoor een gewone handloep gebruikt maar ook een staande loep is erg handig bij het lezen van de krant bijvoorbeeld. 
 

Foto's, postzegels en afbeeldingen bekijken

Naast lezen worden de meeste loepen gebruikt voor het bekijken van foto's dia's en afbeeldingen. Met een loep kun je namelijk beter de details bekijken op een afbeelding. De meeste postzegel verzamelaars hebben ook standaard een loep in hun kast staan om de postzegels te bestuderen. Voor deze toepassingen wordt meestal een handloep of een opzetloep gebruikt. Een opzetloep is erg handig omdat u de afbeelding dan kunt bewegen onder de loep.
 

Borduren

Borduren is een hobby waarbij vaak een loep wordt gebruikt. Vroeger hadden mensen die aan het borduren waren vaak een lens voor één oog. Tegenwoordig zijn er verschillende loepen die handig zijn om te gebruiken bij het borduren. Voor de precisie werkzaamheden is de opzetloep het meeste geschikt. Voor de grote stukken borduurwerk is een hoofdloep erg handig. Met een hoofdloep kunt je gewoon doorgaan met borduren omdat je handen vrij blijven.
 

Juwelen, diamanten & stenen bekijken

U heeft vast wel eens een kleine loep gezien die een juwelier draagt. Deze loep wordt gebruikt om de kwaliteit van juwelen en edelstenen vast te stellen. Voor het bekijken van diamanten en edelstenen wordt de doubletloep en tripletloep vaak gebruikt. Om deze objecten goed te kunnen bestuderen heeft u vaak wel een vergroting van 10x of zelfs 20x nodig. De tripletloep heeft drie lenzen waardoor er geen fouten worden gemaakt bij het bestuderen van edelstenen. Ook de opzetloep wordt veel gebruikt voor het bekijken van stenen.
 

Insecten bekijken

Veel mensen gebruiken een loep om insecten beter te bekijken. Om insecten te bekijken kun je vrijwel elke loep gebruiken. De meer precieze loepen zoals een opzetloep zijn geschikt voor de kleinere insecten. Ook de bekerloep is geschikt voor kinderen die insecten willen bekijken. Met de bekerloep kunt je een insect vangen en deze door een loep bekijken.
 

Reparatie of modelbouw werkzaamheden

Ook voor veel praktische toepassingen is een loep zeer geschikt. De meeste modelbouwers hebben standaard wel een handloep in hun bezit om de kleine onderdelen beter te bekijken. Een opzetloep of een hoofdloep is hier echter ook zeer geschikt voor. Bij kleine elektronische toepassingen kan een loep ook van pas komen, bijvoorbeeld bij het repareren van een computer. 
 

Medische toepassingen

Één van de belangrijkste toepassingen is misschien wel de medische wereld. De meeste artsen hebben dan ook standaard een loep liggen. De loep wordt in de medische wereld vaak gebruikt voor het bekijken van plekken, moedervlekken en andere medische zaken. De arts kan het vaak beter zien met een loep waardoor je beter geholpen wordt!