Wat betekent Kelvin?

Bij alle lampen en loeplampen in ons assortiment wordt veel gesproken over kelvin. Maar hoeveel kelvin is daglicht? En wat is het verschil tussen kelvin en lumen eigenlijk? We leggen het u graag uit!

 

Wat is Kelvin?

Kelvin is de kleur van het licht. 6000 kelvin staat gelijk aan daglicht. Hoe lager het aantal kelvin hoe meer oranje de kleur van het licht gaat worden. Veel sfeerlampen voor in de woonkamer zijn tussen de 3000 en 4000 kelvin. Erg gezellig, maar niet praktisch als je wilt gaan werken of een boek wil lezen. Daarom zijn er veel vloerlampen en bureaulampen van Daylight en SBR verkrijgbaar met 6000 kelvin, de kleur van het daglicht.

 

 

Wat is het verschil tussen Kelvin en lumen?

De kleur van het licht wordt in kelvin aangegeven. 6000 Kelvin is bijvoorbeeld de kleur van het daglicht.

Bij Lumen meten we de hoeveelheid licht die in alle richtingen wordt uitgestraald. Hierdoor is de lumenwaarde niet indicatief voor de hoeveelheid licht die op het werkoppervlak wordt gericht. Lumen veranderen niet met de afstand; of je nu op 1 meter of op 10 meter van een lichtbron staat, de lichtbron geeft dezelfde lumenoutput. Bij het kiezen van een bureaulamp kan de lumenwaarde misleidend zijn.

Om een goede vergelijking te maken van de lichtopbrengst tussen verschillende lampen kijken we naar de waarde Lux. Bij bureaulampen wordt altijd het aantal Lux gemeten op 30cm. Zo krijgt je een eerlijke vergelijking.