Wat betekent Lux?

De Lux-waarden vertegenwoordigen de werkelijke hoeveelheid licht op een oppervlak of gedefinieerd gebied op een bepaalde afstand. Het is de meest nauwkeurige manier om de werkelijke lichtopbrengst van een lamp op het werkoppervlak te meten.

– Lux-waarden moeten altijd worden geassocieerd met een afstand (dezelfde lamp gemeten op 15 cm zal feller zijn dan op 30 cm)
– Lux-waarden worden gemeten met een Luxmeter op een vaste afstand:
– Voor bureaulampen meten we op 30 cm.
– Voor loeplampen meten we op 15 cm.

De vermelde Lux-waarde is de maximale waarde op het helderste punt op het werkoppervlak, onder het midden van de kap.

 

Hoeveel Lux is daglicht?

10.000 Lux staat gelijk aan daglicht. Een daglichtlamp moet dan ook minimaal 10.000 lux zijn. Hieronder vindt u onze aanbevolen lichtniveaus voor verschillende soorten activiteiten:

Verlichtingssterkte Lux-niveau: 500 – 1.000

500-1000 Lux raden we aan bij algemene taken: Lezen, algemeen tekenwerk, mechanische montage, eenvoudig knutselwerk. 500 is ook de minimale verlichtingssterkte op de werkvloer zoals op kantoor.

Verlichtingssterkte Lux-niveau: 1.000 – 2.000


1000-2000 Lux raden we aan bij Gedetailleerde taken: Gedetailleerd tekenwerk, fijnschilderwerk, mechanisch & technisch werk, elektronische inspectie, kwaliteitscontrole, testen en afstellen, naaien en knutselen, schoonheidsbehandelingen, nagels & pedicure, tatoeagewerk

Verlichtingssterkte Lux-niveau: 2.000 – 4.000

2000-4000 Lux raden we aan bij zeer gedetailleerde taken (met een laag contrast gedurende lange perioden): Precisie mechanisch / technisch werk, laboratoria, zeer fijn schilderen en artwork, zeer fijn naaien en handwerk, zeer gedetailleerde schoonheidsbehandelingen

Verlichtingssterkte Lux-niveau: 4.000+


4000+ Lux raden we aan bij Precisie en zeer contrastarme visuele taken voor extreem lange periodes met een zeer hoge standaard: wetenschappelijke laboratoria, zeer complexe mechanische en elektronische assemblage, operatiekamers van ziekenhuizen


De Lux-niveaus is een belangrijk onderdeel van het productontwerp om ervoor te zorgen dat u de optimale hoeveelheid helderheid voor de juiste taak hebt.